Przepis na kaszę z tapenadą
Tapenada to fenomenalna pasta z oliwek. W naszej firmie przyrządzamy ją w dwóch wariantach: zielonym i ciemnym. Dzisiaj skupimy się na tym drugim. Otóż, ten składa się przede wszystkim z oliwek Kalamata, do których dodajemy rybki anchois, trochę chilli i nieco brandy dla aromatu. Niedawno odkryliśmy, że świetnie pasuje do kaszy orkiszowej. Stąd dzisiaj pomysł na danie - jak zwykle na naszym blogu - bardzo szybkie do zrobienia, 15 minut wystarczy.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- tapenada z ciemnych oliwek: 70 g
- kasza orkiszowa: 1/2 szklanki przed ugotowaniem
- pomidory suszone: 30 g
- ser Emilgrana: około 40 g do posypania
- chilli: mała szczypta
Składniki na sałatkę:
- rukola: 50 g
- pomidor: 1 sztuka
- papryka żółta: 1/2 dużej
- cebula czerwona: 1/2 małej
Składniki na dressing do sałatki:
- oliwa z oliwek extra virgin: 1/4 szklanki
- ocet balsamiczny: 1 łyżka
- musztarda: 1 łyżeczka
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Odmierzamy pół szklanki kaszy, wsypujemy do garnka i zalewamy jedną szklanką zimnej wody.
2. Nastawiamy kuchenkę na średnią moc i gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc do minimum. Czekamy, aż kasza wchłonie wodę.
3. W międzyczasie kroimy lub blendujemy kilka pomidorów suszonych, które potem dodamy do kaszy.
4. Przygotowujemy sałatkę: myjemy rukolę i suszymy. Kroimy pomidora i paprykę na drobną kostkę, a cebulę na cieniutkie plasterki.
5. Robimy dressing: oliwę, ocet, musztardę i sok z cytryny mieszamy razem i przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy sól i pieprz i wlewamy całość do naszej sałatki.
6. Gdy kasza jest ugotowana, dodajemy do niej pomidory suszone i nieco chilli w płatkach lub w proszku. Wykładamy na talerz i kładziemy na wierzchu solidną łyżkę ciemnej tapenady. Prószymy serem startym na tarce lub układamy pokrojony w plasterki.
Szakszuka z fetą
Szakszuka to bardzo proste danie, właściwie to taka ulepszona jajecznica z bardziej skomplikowaną nazwą. Wystarczy nauczyć się tego słowa, które de facto w oryginale znaczy „wielki bałagan”, żeby uzyskać lepszy efekt – mianowicie należy wziąć składniki z listy, rozgrzać patelnie i powtarzać w myślach „szakszuka”, a wtedy magicznie nam się to danie zmaterializuje ;) Albo można robić wedle instrukcji zamieszczonej poniżej.
Lista zakupów na dwie porcje:
1. Cebulę podsmażamy na maśle, czekamy aż się zarumieni i dodajemy pokrojone w kawałki pomidory – zostawiamy na dużym ogniu do momentu, gdy pomidory odparują i powstanie z nich gęsty sos. Zmniejszamy nieco ogień, wbijamy jajka i czekamy aż zetnie nam się białko. Najlepiej, gdy żółtko pozostanie płynne. Dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
2. W międzyczasie kroimy grillowaną paprykę oraz ser w drobną kostkę, a natkę siekamy.
3. Gdy białko jest już bliskie całkowitemu ścięciu, dodajemy paprykę i Feta – najlepszy efekt powstaje, gdy część sera się lekko roztopi, a część pozostanie w swojej pierwotnej formie
4. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z kromką ulubionego chleba z masłem.
Smacznego!
Letnie danie z grillowanymi warzywami i zieloną harissą
Kochamy latem sięgać po zieloną harissę - to pasta zrobiona z papryczek jalapeno - jest soczysta i pikantna, a przez dodatek mięty oraz kolendry, idealnie orzeźwiająca. Dodajemy ją do kanapek, sałatek, dipów... a ostatnio naszym ulubionym obiadem z harissą właśnie, jest to danie: lekkie, orzeźwiające i bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcielibyśmy Was zainspirować do jego wykonania dla siebie, w domu.
Podsuwamy Wam instrukcję wykonania i listę zakupów - większość składników jest dostępnych na naszych stoiskach oraz w sklepie internetowym :)
Lista zakupów na 4 porcje:
- 3 papryki, najlepiej różnokolorowe
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 szklanka kaszy - dowolnej (my użyliśmy kaszy jęczmiennej, perłowej)
- 1 jogurt naturalny Klimeko, 330g
- 50-100g harissy zielonej (harissa jest bardzo pikantną pastą, więc jej ilość polecamy dozować indywidualnie)
- 100 g oliwek marokańskich
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól, pieprz do smaku
- listki mięty i kolendry do ozdobienia talerza
Instrukcja wykonania:
1. Bierzemy szklankę suchej kaszy i płuczemy, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli. Ustawiamy dużą moc grzania, a gdy kasza zacznie się gotować - zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż kasza wchłonie wodę (czyli 15-20 minut).
2. Kroimy papryki i cukinię w słupki. Podsmażamy na oliwie na dużym ogniu lub grillujemy przez około 10 minut. Gdy warzywa zarumienią się i lekko zmiękną, przekładamy na talerz i mieszamy z bazyliowym pesto.
3. Przygotowujemy nasz orzeźwiający dip: do dwóch łyżek jogurtu dajemy jedną łyżeczkę harissy (lub więcej, jeżeli lubimy ostre smaki)
4. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją na talerz z warzywami, dokładamy oliwki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy miętą.
Danie gotowe :) łatwe, prawda?